Podotherapie richt zicht op het onderzoeken en behandelen van klachten in de onderste extremiteit. Denk hierbij aan voetklachten, maar ook klachten in knieën, heupen of de lage rug. Ervaar je pijnklachten? De podotherapeut doet onderzoek de oorzaak van je pijnklachten en zoekt vervolgens naar de best passende oplossing. Dat kan een op maat gemaakte zool zijn, maar ook schoenadvies, oefeningen, een orthese, nagelbeugel of een tijdelijke behandeling zoals taping of het aanleggen van vilt. Kort gezegd, voor bijna alle klachten die voet- of voetstand gerelateerd zijn, kijkt de podotherapeut naar een passende oplossing.
In iedere leeftijdscategorie kan je te maken krijgen met andere klachten. Dit kan te maken hebben met de ontwikkeling bij kinderen en het veranderen van je lijf als je ouder wordt. Dus iedereen kan terecht bij VoorVoet Podotherapie Enschede.
Podotherapie kan sporters en actievelingen helpen bij het voorkomen en behandelen van voetproblemen, door het verbeteren van de beweeglijkheid, het waar nodig aanpassen van de schoenen en/of het geven van oefeningen. Podotherapeuten kunnen ook specifieke inlegzolen of andere hulpmiddelen adviseren en vervaardigen die de prestaties kunnen verbeteren en de kans op blessures kunnen verkleinen. Door de juiste zorg en adviezen kan de podotherapeut ervoor zorgen dat je fit en actief kan blijven.
Podotherapie kan helpen bij het optimaliseren van de druk en ondersteuning onder de voeten zodat er minder pijnklachten ontstaan. Hierdoor kan je comfortabeler en veiliger bewegen, wat de kans op vallen verkleint. Het is belangrijk om op tijd hulp te zoeken bij voetproblemen, zodat eventuele aandoeningen en pijnklachten op tijd worden behandeld en de kwaliteit van leven wordt verbeterd.
We beginnen altijd met een uitgebreide intake om de klachten in kaart te brengen. Aan de hand daarvan voeren we een onderzoek uit. Dit kan bestaat veelal uit een inspectie, onderzoek van het looppatroon, een drukmeting en het testen van de functie van de voeten. Ook bekijken we het schoeisel waar je veel op loopt of waarin je juist veel klachten ervaart. Als er een therapie geïndiceerd is, dan bespreken we dat samen en bij akkoord wordt de therapie gestart. In het geval van het aanmeten van podotherapeutische zolen worden de zolen op korte termijn geleverd en vind er als je nieuw bij ons bent altijd een controle afspraak plaats. De therapie is ten allen tijde maatwerk en wordt afgestemd op de individuele situatie.
Hieronder staat een algemene lijst van klachten die veel voorkomen in de praktijk. Neem bij twijfel of vragen gerust contact op.
Bedrijfspodotherapie is een specifieke vorm van podotherapie die gericht is op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van werknemers. Het richt zich op het voorkomen en behandelen van voetklachten die ontstaan zijn door de werkomgeving, zoals bijvoorbeeld door het dragen van niet goed passende werkschoenen, het lange staan op harde ondergronden en repetitieve werkzaamheden. Ook als je voor je werk veel moet staan en lopen kan dit natuurlijk klachten geven.
Bedrijfspodotherapie kan worden aangeboden als onderdeel van een bedrijfsgezondheidsprogramma en omvat onder meer:
Bedrijfspodotherapie kan helpen bij het voorkomen en behandelen van voetklachten en verminderen van het ziekteverzuim en de kosten die daarmee gepaard gaan. Het kan ook bijdragen aan het verbeteren van de productiviteit en tevredenheid van de werknemers.
Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op.
Met een risicovoet wordt bedoeld dat er een aantal factoren aanwezig zijn die de kans op het ontstaan van wonden vergroten, en daarbij ook alle mogelijke complicaties zoals een slechte genezing of zelfs amputatie. De risicofactoren voor het ontstaan van deze problemen zijn o.a. gevoelsstoornissen (neuropathie), verminderde doorbloeding (angiopathie), verminderde beweeglijkheid en/of een afwijkende voetstand. Dit kan leiden tot overmatige druk en wrijving waardoor er eelt, likdoorns, blaren of wonden kunnen ontstaan.
Bij een verminderd gevoel in de voeten wordt dit minder snel of helemaal niet opgemerkt. Bij een slechte doorbloeding zal de wond ook slecht of niet genezen. Een combinatie van deze factoren kan leiden tot grote problemen en in het uiterste geval een amputatie. Dat willen we natuurlijk allemaal het liefst voorkomen.
Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van neuropathie. Dat kan bijvoorbeeld een neurologische aandoening zijn, of als gevolg van o.a. diabetes of reuma. Ook kan het een bijwerking zijn van chemotherapie. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.
Als uw hoofdbehandelaar of praktijkondersteuner u heeft doorgestuurd naar VoorVoet Podotherapie Enschede i.v.m. een risicovoet, dan zal de podotherapeut uw voeten onderzoeken op deze risicofactoren. De risicofactoren worden in kaart gebracht en bij een verhoogd risico zal er een persoonlijk behandelplan worden opgesteld. Dit is per persoon verschillend en kan bestaan uit voetzorg adviezen, schoenadvies, het aanmeten van drukverdelende zolen, het vervaardigen van een orthese of een combinatie van bovenstaande.
Er zal voor de voetbehandelingen nauw worden samengewerkt met de medisch pedicure die medisch noodzakelijke voetzorg zal uitvoeren. Ook werken we waar nodig samen met de praktijkondersteuner, huisarts of specialist om uw voeten in een zo goed mogelijke conditie te houden.
Vanaf een bepaalde risicoclassificatie kunt in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Hiervoor heeft u een verwijzing nodig van uw hoofdbehandelaar.
Welke risicoclassificaties zijn er?
De risicoclassificaties worden zorgprofielen genoemd. Afhankelijk van het zorgprofiel worden de behandelingen wel of niet vergoedt vanuit de basisverzekering.
Zorgprofiel 0 - Er is geen sprake van neuropathie of een verminderde doorbloeding - er is geen verhoogd risico – er is geen vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. Uw voeten zijn –wat dat betreft- in een goede conditie!
Zorgprofiel 1 – er is alleen sprake van neuropathie of een verminderde doorbloeding, maar er is geen sprake van drukplekken – er is vergoeding voor een jaarlijks voetonderzoek bij de podotherapeut, maar geen vergoeding voor behandelingen vanuit de basisverzekering.
Zorgprofiel 2 – er is sprake van neuropathie en verminderde doorbloeding maar er is geen sprake van drukplekken – er is een vergoeding voor behandelingen vanuit de basisverzekering.
Zorgprofiel 3 – er is sprake van neuropathie en/of verminderde doorbloeding en er zijn drukplekken aanwezig – er is een vergoeding voor behandelingen vanuit de basisverzekering.
Zorgprofiel 4 – er is sprake van een wond in verleden, een amputatie of nierfunctie- vervangende therapie – er is een vergoeding voor behandelingen vanuit de basisverzekering.
Vergoeding hulpmiddelen
Heeft u podotherapeutische hulpmiddelen* nodig om te zorgen dat de voetstand-, de voetfunctie of de drukverdeling onder uw voeten beter wordt? Deze worden niet vanuit de basisverzekering gedekt. Mogelijk krijgt u wel een vergoeding vanuit uw aanvullende verzekering. Kijk voor mogelijke vergoedingen van podotherapeutische hulpmiddelen in de polis van uw aanvullende verzekering.
(*) Podotherapeutische zolen, ortheses of nagelbeugels zijn podotherapeutische hulpmiddelen gebruikt door VoorVoet Podotherapie Enschede.