Podotherapeut Enschede - VoorVoet - Praktijk voor podotherapie in Enschede

Hallux valgus - oorzaak en behandeling

Geschreven door Kim Bakhuis op 7 februari 2024 over .

Een hallux valgus is de term die gebruikt wordt voor een scheve grote teen. Het is een veelvoorkomende voetklacht waarbij de grote teen naar buiten draait en een bult aan de binnenzijde van de voet ontstaat. Deze bult of knobbel wordt ook wel een bunion genoemd. Een hallux valgus kan erg hinderlijk en pijnlijk zijn en mede hierdoor de functie van de voet beperken. Hierdoor word je belemmerd in dagelijkse activiteiten, werk of sport. Door druk en wrijving kan er ter hoogte van de bunion een slijmbeursontsteking ontstaan. Dan is de bunion dik, rood en warm.  Doordat ook de andere tenen minder ruimte krijgen in het schoeisel kunnen er vervelende drukplekken of likdoorns ontstaan. Gelukkig zijn er verschillende podotherapeutische behandelmogelijkheden die kunnen helpen bij het verlichten van pijnklachten en het voorkomen van verdere complicaties bij een hallux valgus.

Scheve grote teen, hallux valgus, bunion
Scheve grote teen, hallux valgus, bunion

Oorzaken van een scheve grote teen of hallux valgus

DE oorzaak voor het ontstaan van een hallux valgus is niet bekend. Maar er lijken verschillende oorzaken te bestaan waaronder erfelijkheid, het dragen van niet goed passende schoenen, of een afwijkende voetstand in zijn algemeen. Een hallux valgus komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Waarom dit zo is, is niet met zekerheid te zeggen. De kans op het ontwikkelen van hallux valgus neemt toe met de leeftijd, hoewel er ook een ‘juveniele’ vorm bestaat. Dat betekent dat je als kind al een hallux valgus ontwikkelt.  

De podotherapeut is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van voetklachten, waaronder de vaak voorkomende hallux valgus. Bij het eerste bezoek zal de podotherapeut een uitgebreid onderzoek uitvoeren naar de klachten. Dit bestaat uit een vraaggesprek naar de klachten en het ontstaan ervan, het beoordelen van de stand van de voet, beweeglijkheid van de voetgewrichten en het analyseren van het looppatroon. Daarnaast worden ook de schoenen bekeken en zullen waar nodig adviezen met betrekking tot het schoeisel worden gegeven.

Onderzoek podotherapeut bij bijvoorbeeld klachten van scheve grote teen, hallux valgus. Drukmeting en uitleg aan patiënt.
Foto: uitleggen van een drukmeting tijdens het onderzoek bij de podotherapeut.

Behandelmogelijkheden van een scheve grote teen of hallux valgus

Er zijn een aantal behandelmogelijkheden waarmee we de klachten van die vervelende en pijnlijke scheve teen aan kunnen pakken. Hieronder worden deze mogelijkheden beschreven.

  1. Schoenadvies: Het dragen van geschikt schoeisel is erg belangrijk bij de behandeling van een hallux valgus. De podotherapeut kan advies geven over de eigenschappen van het schoeisel die passend zijn voor jouw situatie. Bijv. schoenen met de juiste breedte en voldoende ruimte voor de tenen. Daarbij is het ook belangrijk om te letten op de aanwezigheid van stiksels en naden. Stiksels en naden zijn namelijk stug en kunnen teveel druk en wrijving veroorzaken ter hoogte van de gewricht van je grote teen waar de knobbel zit, wat pijnklachten kan veroorzaken.
  2. Oefeningen en mobilisatie: Specifieke oefeningen en mobilisatietechnieken kunnen worden aanbevolen om de spieren rond de grote teen te versterken en waar mogelijk de beweeglijkheid te verbeteren.
  3. Podotherapeutische zolen: deze kunnen worden geadviseerd om de stand van de voeten en/of tenen te ondersteunen of te corrigeren zodat je voet weer beter en met zo min mogelijk pijn kan functioneren. Ook kunnen zolen de drukken onder de voorvoet of je grote teen gewricht beter verdelen. Podotherapeutische  zolen worden op maat gemaakt.
  4. Siliconenortheses: Een siliconen orthese is een hulpmiddel dat tussen de tenen wordt geplaatst om drukplekken te verminderen of de stand van de tenen kan optimaliseert. Een orthese zorgt er niet voor dat je teen weer recht gaat staan. Een siliconen orthese wordt op maat gemaakt.
  5. Tapen of het aanleggen van vilt: In sommige gevallen kan de podotherapeut gebruikmaken van speciale tapetechnieken om de grote teen tijdelijk in een meer natuurlijke positie te brengen of door het aanleggen van vilt om de druk op de knobbel te verminderen. Deze beide behandelmogelijkheden zijn altijd tijdelijke oplossingen.
Siliconen orthese, maatwerk, bij teenklachten. Bijvoorbeeld bij een scheve grote teen, hallux valgus, eelt of likdoorns.
Foto: een siliconen orthese is maatwerk. Bijvoorbeeld bij een scheve grote teen of het ontlasten van drukplekken aan de tenen.

Soms helpen de therapiemogelijkheden bij de podotherapeut onvoldoende.  Dit kan het geval zijn bij een hele ernstige scheefstand of vergroeiing van tenen of wanneer de klachten ondanks ingezette therapie en advies niet voldoende verminderen. Indien dit het geval is kan via de huisarts mogelijk naar een orthopeed worden doorverwezen.  Een orthopeed kijkt of een operatieve ingreep noodzakelijk is om het probleem van de hallux valgus aan te pakken. 

Conclusie: Een hallux valgus kan behoorlijk hinderlijk zijn, maar podotherapie kan effectieve behandelmogelijkheden bieden. Het is belangrijk om tijdig een podotherapeut te raadplegen om te kijken of er een passende oplossing geboden kan worden om je klachten te verminderen of te voorkomen dat deze verergeren. De combinatie van advies en behandeling leiden tot een zo goed mogelijke klachtenvermindering. Veel mensen hebben baat bij de podotherapeutische behandeling van een hallux valgus.

Wil je weten hoe het met jouw voeten staat? Maak dan nu een afspraak!

Podotherapeut Enschede - VoorVoet - Praktijk voor podotherapie in Enschede
Adres:
VoorVoet - 
Praktijk voor podotherapie
Eeftinksweg 13
7541 WE  Enschede
☏ +31 (0) 6 577 509 97
✉   [email protected]
Kvk nummer
87984814
AGB praktijkcode
26000993
Bankrekening
NL18 KNAB 0515 1858 84
Openingstijden:
Maandag
8.00 - 17.00
Dinsdag
8.30 - 19.30
Woensdag
8.00 - 17.00
Donderdag
8.00 - 17.00
Vrijdag
8.00 - 17.00
Privacy beleid
Algemene voorwaarden
Credits
Podotherapeut Enschede - Er zijn in Nederland zo’n 1.000 podotherapeuten verenigd in de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). De podotherapie in Nederland ontwikkelt zich snel en er is in steeds grotere mate sprake van onderlinge samenwerking tussen podotherapeuten en andere voetzorgprofessionals. De NVvP bewaakt de eenheid en kwaliteit binnen de beroepsgroep. Op het kantoor in Hilversum zijn de beleids- en bureaumedewerkers werkzaam.
Podotherapeut Enschede - Kwaliteitsregister Paramedici (KP). Als podotherapeut ben ik kwaliteitsgeregistreerd. Een kwaliteitsregistratie bij het KP laat zien dat je als paramedicus het juiste diploma bezit, iedere vijf jaar een ruim aantal cliëntgebonden uren werkt, continu bij- en nascholing en activiteiten volgt die deskundigheid bevorderen en werkt volgens de laatste inzichten en ontwikkelingen in de paramedische zorg.
menu