Podotherapeut Enschede - VoorVoet - Praktijk voor podotherapie in Enschede

Hielpijn.. Plantaire fasciitis?

Geschreven door Kim Bakhuis op 6 november 2024 over .
Plantaire hielpijn, hielspoor of een plantaire fasciitis. Een zere hiel of hak is erg hinderlijk.

Hielpijn is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden treft. De pijn kan variëren van mild en vervelend tot intens en belemmerend voor je dagelijkse activiteiten, hobby’s of sport. Het is belangrijk om de oorzaak van je hielpijn te achterhalen en te weten hoe een podotherapeut kan helpen bij het verlichten van de pijn en het bevorderen van herstel. In deze blog bespreken we de verschillende oorzaken van hielpijn en de rol van podotherapie in de behandeling.

Oorzaken van hielpijn

  1. Plantaire fasciitis: Plantaire fasciitis is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. Het is een irritatie van de peesplaat (fascia plantaris) die loopt van de hiel tot aan de tenen. Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door overbelasting, slechte schoeisel, een afwijkende voetstand of een combinatie van deze factoren.
  2. Hielspoor: Een hielspoor is een botuitsteeksel aan de onderkant van het hielbeen. Het kan zich ontwikkelen als reactie op langdurige spanning en stress op de voet. Hielsporen komen vaak voor in combinatie met plantaire fasciitis. Enkel en alleen een “hielspoor” hoeft niet tot klachten te lijden.
  3. Achillespeesontsteking: Deze aandoening ontstaat door overbelasting of irritatie van de achillespees, die zich aan de achterkant van de hiel bevindt. Dit kan leiden tot pijn en zwelling in het hielgebied. Soms trekt de pijn ook verder richting de kuit.
  4. Bursitis: Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs (bursa), een met vloeistof gevulde “zak” die druk en wrijving vermindert tussen botten en pezen. Bursitis bij je hiel is een ontsteking van de slijmbeurs die zich bevindt tussen de achillespees en het hielbeen. Dit kan pijn, zwelling en roodheid aan de achterkant van de hiel veroorzaken en wordt vaak verergerd door activiteiten zoals lopen, rennen of springen. Strakke of slecht passende schoenen kunnen zorgen voor overmatige druk en wrijving op de achterzijde van de hiel waardoor pijnklachten als deze kunnen ontstaan.
  5. Vetkussenatrofie: De hiel heeft een natuurlijk vetkussen dat fungeert als schokdemper. Met de leeftijd kan dit vetkussen dunner worden, wat leidt tot pijn of ongemak tijdens staan en lopen door het verlies van demping. Dit kan erg veel ongemak en pijnklachten met zich meebrengen tijdens staan en lopen.
  6. Stressfracturen: Stressfracturen zijn kleine scheurtjes in het bot, vaak veroorzaakt door overmatige belasting of herhaalde impact. Ze komen vaak voor bij atleten of mensen die plotseling hun fysieke activiteiten hebben opgevoerd maar kan ook optreden na een val of ongeluk.
  7. Morbus Sever: Morbus Sever, ook bekend als de ziekte van Sever, is een veelvoorkomende oorzaak van hielpijn bij kinderen en adolescenten. Het is een soort groeipijn die ontstaat door irritatie en ontsteking van de groeischijf in de hiel. Deze aandoening komt vaak voor bij actieve kinderen en kan verergeren door sporten of activiteiten met veel rennen en springen.
Anatomische weergave van de voet en de structuren rondom de hiel. Plantaire fascia, plantaire fasciitis, hielspoor, plantaire hielpijn, achillespeesklachten zijn verschillende klachten die hielpijn kunnen veroorzaken.

Hoe de podotherapeut kan helpen

De podotherapeut is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en preventie van voet- en enkelproblemen. Bij hielpijn kan een podotherapeut op verschillende manieren helpen:

  1. Diagnose en Behandeling: De podotherapeut voert een uitgebreid onderzoek uit om de oorzaak van de hielpijn te achterhalen. Op basis hiervan wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.
  2. Voet- en Schoenanalyse: De podotherapeut analyseert de stand van je voeten, je looppatroon en het schoeisel om eventuele afwijkingen op te sporen die oorzakelijk kunnen zijn voor de hielpijn. Advies over geschikt schoeisel is vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling.
  3. Podotherapeutische zolen: Op maat gemaakte podotherapeutische zolen kunnen helpen bij het corrigeren van voetafwijkingen of het bieden van extra ondersteuning van de voet en demping bij de hiel. Dit kan de trekspanning van de peesplaat en de druk op de hiel verminderen en op die manier pijn verlichten.
  4. Oefeningen De podotherapeut kan specifieke oefeningen en rekoefeningen aanbevelen om de flexibiliteit en kracht van de voet en enkel te verbeteren. Dit kan helpen bij het verlichten van pijn en het voorkomen van problemen in de toekomst.
  5. Gebruik van een massagebal: Massage van de voetboog kan ook een effectieve manier zijn om de pijn en ontsteking bij plantaire fasciitis te verlichten. Het verbetert de bloedcirculatie, vermindert spierspanning en verhoogt de flexibiliteit van de voet, wat bijdraagt aan het herstel en de preventie van verdere problemen. Rol een kleine massagebal of tennisbal onder de voetboog, heen en weer, om de spanning in de peesplaat onder je voet los te maken.
  6. Preventief Advies: Naast behandeling geeft de podotherapeut advies over preventieve maatregelen om terugkerende klachten te voorkomen. Dit kan variëren van tips over schoeisel tot leefstijl aanpassingen.
  7. Samenwerking met fysiotherapie: Waar nodig kan worden samengewerkt met de fysiotherapeut voor bijvoorbeeld oefentherapie, manuele behandeling, shockwave therapie, dry needling of een andere fysiotherapeutische behandeling die passend is bij de oorzaak van de klachten.

Conclusie: Hielpijn kan een grote invloed hebben op je dagelijkse activiteiten en mobiliteit. Het is belangrijk om de oorzaak van de hielpijn te achterhalen en tijdig professionele hulp te zoeken. De podotherapeut kan je vast en zeker helpen bij de diagnose, behandeling en preventie van hielpijn. Neem contact op met onze praktijk voor podotherapie voor een afspraak en ontdek hoe we je kunnen helpen richting pijnvrij bewegen.

Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende screening of plan je afspraak voor een uitgebreid onderzoek.

Podotherapeut Enschede - VoorVoet - Praktijk voor podotherapie in Enschede
Adres:
VoorVoet - 
Praktijk voor podotherapie
Eeftinksweg 13
7541 WE  Enschede
☏ +31 (0) 6 577 509 97
✉   [email protected]
Kvk nummer
87984814
AGB praktijkcode
26000993
Bankrekening
NL18 KNAB 0515 1858 84
Openingstijden:
Maandag
8.00 - 17.00
Dinsdag
8.30 - 19.30
Woensdag
8.00 - 17.00
Donderdag
8.00 - 17.00
Vrijdag
8.00 - 17.00
Privacy beleid
Algemene voorwaarden
Credits
Podotherapeut Enschede - Er zijn in Nederland zo’n 1.000 podotherapeuten verenigd in de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). De podotherapie in Nederland ontwikkelt zich snel en er is in steeds grotere mate sprake van onderlinge samenwerking tussen podotherapeuten en andere voetzorgprofessionals. De NVvP bewaakt de eenheid en kwaliteit binnen de beroepsgroep. Op het kantoor in Hilversum zijn de beleids- en bureaumedewerkers werkzaam.
Podotherapeut Enschede - Kwaliteitsregister Paramedici (KP). Als podotherapeut ben ik kwaliteitsgeregistreerd. Een kwaliteitsregistratie bij het KP laat zien dat je als paramedicus het juiste diploma bezit, iedere vijf jaar een ruim aantal cliëntgebonden uren werkt, continu bij- en nascholing en activiteiten volgt die deskundigheid bevorderen en werkt volgens de laatste inzichten en ontwikkelingen in de paramedische zorg.
menu