Podotherapeut Enschede - VoorVoet - Praktijk voor podotherapie in Enschede

De beste voetzorg in Enschede: podotherapeut of podoloog?

Geschreven door Kim Bakhuis op 6 november 2023 over .

Het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog Enschede?

Het kan iedereen gebeuren: opeens heb je zere voeten. Soms zo erg dat je er haast niet meer op kan staan of lopen. Al snel gaan we op zoek naar en oplossing en gaan we op zoek bij Google. Maar wat type je nou in? Podoloog Enschede of Podotherapeut Enschede? Vaak worden de termen podotherapeut en podoloog door elkaar gebruikt. Wat is nu het verschil? Hoewel allebei de vakgebieden zich richten op klachten aan de onderste extremiteit (lees: lage rug en daaronder), bestaat er een zeker een verschil tussen deze beroepsgroepen.

Podotherapie is een beroep dat wettelijk erkend en beschermd wordt door de Wet BIG, artikel 34. Een podotherapeut heeft verplicht een vierjarige HBO-opleiding Podotherapie ("Bachelor's Degree") met succes afgerond. Deze uitgebreide opleiding geeft diepgaande kennis van de anatomie, fysiologie en pathologie van de voet, als ook onderzoeks- en behandelingsvaardigheden op het gebied van podotherapie. Na het behalen van deze HBO-bachelorgraad wordt een podotherapeut officieel als paramedicus erkend. Meestal is een podotherapeut geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en opgenomen in het onafhankelijke Kwaliteitsregister Paramedici. De titel "podotherapeut" is wettelijk beschermd.

Een podotherapeut heeft kennis van de anatomie, fysiologie en pathologie van de voet. Op deze foto wordt aan de hand van een anatomisch model van de voet uitleg gegeven over de klacht.
Foto: De voet is een complex bouwwerk, de podotherapeut geeft uitleg in begrijpelijke taal.

De titel 'podoloog' is daarentegen niet wettelijk beschermd en kan door iedereen gebruikt worden. Het opleidingsniveau voor podologen kan variëren van een gedegen opleiding tot een kortere cursus.  Het komt erop neer dat iedereen zichzelf podoloog kan noemen, inclusief degenen die kant-en-klare inlegzolen verkopen. Overigens zijn ook de beroepstitels podokinesioloog, podoposturaaltherapeut en podo-orthesioloog niet beschermd.

Zowel podotherapeuten als podologen richten zich op klachten aan de onderste extremiteit.  Maar waar een podoloog voornamelijk gericht is op het aanmeten van zolen, behandelt een podotherapeut ook nagel- en teenproblemen, kan een tijdelijke therapie toepassen, en verzorgt basis wondbehandelingen bij diabetici en reumapatiënten. De podotherapeut is op het gebied van de voetzorg de enige beroepsbeoefenaar met een HBO-opleiding die wettelijk is erkend door het Ministerie van Onderwijs.

Als u een afspraak maakt bij VoorVoet – Praktijk voor podotherapie, dan maakt u een afspraak bij een erkend podotherapeut in Enschede. Dus kijk op de hoofdpagina voor meer informatie en maak direct een afspraak!

Podotherapeut Enschede - VoorVoet - Praktijk voor podotherapie in Enschede
Adres:
VoorVoet - 
Praktijk voor podotherapie
Eeftinksweg 13
7541 WE  Enschede
☏ +31 (0) 6 577 509 97
✉   [email protected]
Kvk nummer
87984814
AGB praktijkcode
26000993
Bankrekening
NL18 KNAB 0515 1858 84
Openingstijden:
Maandag
8.00 - 17.00
Dinsdag
8.30 - 19.30
Woensdag
8.00 - 17.00
Donderdag
8.00 - 17.00
Vrijdag
8.00 - 17.00
Privacy beleid
Algemene voorwaarden
Credits
Podotherapeut Enschede - Er zijn in Nederland zo’n 1.000 podotherapeuten verenigd in de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). De podotherapie in Nederland ontwikkelt zich snel en er is in steeds grotere mate sprake van onderlinge samenwerking tussen podotherapeuten en andere voetzorgprofessionals. De NVvP bewaakt de eenheid en kwaliteit binnen de beroepsgroep. Op het kantoor in Hilversum zijn de beleids- en bureaumedewerkers werkzaam.
Podotherapeut Enschede - Kwaliteitsregister Paramedici (KP). Als podotherapeut ben ik kwaliteitsgeregistreerd. Een kwaliteitsregistratie bij het KP laat zien dat je als paramedicus het juiste diploma bezit, iedere vijf jaar een ruim aantal cliëntgebonden uren werkt, continu bij- en nascholing en activiteiten volgt die deskundigheid bevorderen en werkt volgens de laatste inzichten en ontwikkelingen in de paramedische zorg.
menu