Het frisse begin van het nieuwe jaar brengt vaak de drang met zich mee om positieve veranderingen aan te brengen, en voor velen betekent dit het stellen van goede voornemens. Misschien staan sporten, meer bewegen of simpelweg genieten van een ontspannen wandeling hoog op je lijst. En het is wel zo fijn als dat zonder voetklachten mogelijk is!
De definitie van ‘lekker lopen’ verschilt van persoon tot persoon. Sommigen ervaren puur wandelplezier wanneer ze 10 km of meer op de teller hebben staan of de bergen in kunnen gaan, terwijl anderen erg tevreden zijn met de mogelijkheid om zelfstandig boodschappen te doen of een kort ommetje te maken voor een frisse neus.
Het belang van lopen zonder voetklachten is van onschatbare waarde, maar helaas ervaren veel mensen problemen met ‘lekker lopen’ of bewegen in het algemeen. Dit kan te wijten zijn aan terugkerende blessures, eerdere valpartijen of simpelweg omdat het 'onderstel' niet naar behoren functioneert. Dergelijke problemen kunnen tot uiting komen in verschillende klachten, waaronder voetklachten of enkelklachten, knieklachten, heupklachten, of (lage) rugklachten. Maar ook ingegroeide teennagels, overmatige eeltvorming en terugkerende likdoorns kunnen veel pijnklachten veroorzaken.
Wat jouw ambities ook zijn, of welke definitie jij hangt aan lekker lopen, ik ben er om te helpen wanneer je obstakels tegenkomt. Met meer dan 15 jaar ervaring als podotherapeut ben ik toegewijd aan het helpen van mensen met verschillende voetklachten, of klachten aan knieën, heupen of rug. Sinds vorig jaar werk ik met veel plezier in mijn eigen praktijk voor podotherapie.
Mijn aanpak begint met aandachtig luisteren naar jouw verhaal en klachten, met als doel de oorzaak te achterhalen en effectieve oplossingen te vinden. Kan de klacht volledig of gedeeltelijk worden opgelost met therapie of hulpmiddelen? Of is een advies voldoende? Welke stappen kun je zelf ondernemen? Waar kan je op letten bij het kiezen van nieuw schoeisel? Zijn er specifieke oefeningen die je thuis kunt doen? Soms zijn kleine en tijdelijke aanpassingen voldoende, denk hierbij aan een taping of drukontlasting door het aanleggen van vilt. Maar ook hulpmiddelen voor de langere termijn zoals podotherapeutische zolen (bekend als steunzolen), een orthese (siliconen teenstukje) of een beugel om ingegroeide teennagels te voorkomen kunnen een oplossing zijn.
Ik haal voldoening uit het feit dat zelfs kleine aanpassingen een groots effect kunnen hebben, waardoor je zo comfortabel en pijnvrij mogelijk kunt lopen, ongeacht je ambities. Indien nodig werk ik samen met andere professionals, zoals fysiotherapeuten, oefentherapeuten, pedicures of praktijkondersteuners van huisartsen, omdat samenwerking tot optimale resultaten leidt. Dus, laten we samen stappen zetten naar een jaar zonder voetklachten.
Klik hier voor een gratis screening of het maken van een afspraak.